3 generationer

Till alla er som är intresserade av att köpa hund den här checklistan är till er: ‼️

1. Se till att ni får se mamman när ni är på besök, enligt svensk lag, får man inte separera henne från sina valpar innan de är 8 veckor fyllda. Kullen får heller inte förflyttas under denna tiden förutom till och från veterinär.

2. Fråga om de recessiva sjukdomar som finns hos rasen och om föräldrarna (eller åtminstone en av dem) är testade/genetiskt fria. Fråga även om saker som röntgen, ögonlysning etc. Beroende på vilken ras ni är intresserade av.

3. Be om registreringsnummer (eller att få se stamtavlan) på föräldrarna! Det är beviset på att de är renrasiga!

4. Lägg ner några extra timmar på att kolla upp uppfödaren till er blivande kamrat. Är de kunniga och seriösa? Kan de besvara era frågor?

5. Mamman till en valpkull måste ha fyllt 18 månader vid parningstillfället, det är inte, under några omständigheter, okej att låta en yngre tik gå i avel!

6. Att någons tik är söt och snäll är INTE en anledning till att den måste gå i avel. En avelstik ska uppfylla fler krav än så.

7. Om det är en äldre valp eller vuxen hund som säljs av någon annan än uppfödaren, var ännu mer noggrann! Har den chip? Papper? Vaccinationer? Varför säljs den? Veterinärbesiktigad? Obrutet försäkrad? Etc. De två sistnämnda kan bli ett dyrt misstag om det inte skötts från början.

8. Om valpen är papperslös kan man aldrig deltaga i eventuella utställningar och prov.

9. Var noga med att valpen är chipmärkt och besiktigad av en veterinär maximalt 7 dagar innan ni hämtar, detta är en viktig förutsättning för att valpen ska kunna ha en fullgod försäkring för resten av livet!! Även här kan det bli en DYR och tråkig historia.

10. Priset: en renrasig hund från en seriös uppfödare kostar i Sverige idag ca. 15-25.000kr

Aonnonser på 30-50 000 kr för en hund med falska eller inga papper eller okänd bakgrund, dra öronen åt er och säg att ni är seriösa & måste noga tänka igenom saken!! Känns det totalt fel polisanmäl.

11. Falsk marknadsföring!! Många hittar på nya rasnamn när de gör något så enkelt som en blandras, för att det ska verka mer exklusivt.

Ibland står det även saker som att hundarna är i det stora hela perfekta och kräver minimalt till ingen omvårdnad och träning.

Gå inte på det! Långhåriga hundar kommer att bli toviga om de inte sköts, så enkelt är det. Alla hundar kan bli sjuka och alla hundar behöver tränas för att lära sig saker.

Var inte rädd att ställa frågor till uppfödarna eller de som har erfarenhet av rasen. Rasklubben känner till allt detta och även dem är bra att kontakta i dessa ärenden.

Tänk också på att ibland får man vara beredd att åka många mil för att hämta sin valp och ibland får man lov att vänta ett bra tag innan man får tag på en.

12. Och köp INTE en felfärgad tax. Vissa färger är ej tillåtna pga att de kan medföra sjukdom som både kan komma att kosta väldigt mycket pengar och orsakar lidande för hunden.

 

Inga valpar till Salu. Nästa kull planeras våren 2021

 

Tik eller Hane.....

Många vill ha tik och det förstår jag inte riktigt själv.

Om jag inte höll på med avel. Skulle jag välja hane alla dagar i veckan. En tik löper 2gånger om året och om man har otur blir de även skendräktiga efter varje löp.De riskerar både juvertumörer och livmoderinflamation. Något en hanhundsägare aldrig behöver bekymra sig om.

Jag tycker även hanarna är mer positiva till saker än tikar. Hanarna har mer humor och lekfullhet i sig.

Generellt föds det fler hanar än tikar. Så tänk ett varv till. Varför vill ni ha just tik. Är ni beredda att vänta flera år på valp pga könet. Eller kan ni tänka om och ta en hane. Temperamentet på tik och hane skiljer sig inte på tax.

Möjligen att hanarna är något lugnare. Så jag vill slå ett slag för hanarna våga göra det ni också 🥰